vineri, 29 ianuarie 2010

ganduri si citate libere

O viata devotata in intregime adevarului inseamna de asemenea disponibilitatea de a fi personal contestati. Singura cale prin care putem fi siguri ca harta realitatii pe care o posedam e valida e aceea de a o expune criticii si de a ne confrunta cu alti realizatori de harti.
Altfel vom trai intr-un sistem inchis - intr-un clopot de sticla - , respirand doar propriul nostru aer, fiind din ce in ce mai iluzionati.
"Dragostea este descoperirea unitatii vietii. Astfel, fuziunea totala implica acceptarea mortii. Fara moarte, viata noastra pamanteana nu este viata. Dragostea nu invinge moartea, dar o integreaza vietii."
"La indragostiti, trupul gandeste si sufletul este palpabil. Corpul devine voce, simt; sufletul este corporal. Dragostea este atractie involuntara catre o persoana si acceptare voluntara a acestei atractii."
" Dorinta constanta a tuturor indragostitilor si tema marilor nostri poeti si romancieri a fost mereu aceeasi : cautarea recunoasterii persoanei iubite. Recunoasterea in sensul de a marturisi dependenta, subordonarea sau vasalitatea in care te afli fata de celalalt. De asemenea recunoasterea in sensul de a marturisi ca ne aflam in fata unui mister palpabil si carnal: o persoana. Recunoasterea aspira la reciprocitate, dar e independenta de ea." ( Octavio Paz - "Dubla flacara. Dragoste si erotism")

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu